dimarts, 17 de novembre del 2015

3. Egipte, el país del Nil.

El marc geogràfic.
La situació geogràfica d’Egipte presenta dos avantatges: el desert l’aïlla dels seus enemics i el Nil permet regar i fertilitzar les terres de conreu.


  
L’aprofitament de les aigües.
Des de començament de juny fins a setembre el riu inunda totes les terres de la riba; al setembre es comencen a retirar les aigües i queda un fang negre que fertilitza els camps. Per a poder desenvolupar l’agricultura es van haver de controlar les crescudes del riu, tot construint dics i canals per emmagatzemar l’aigua i distribuir-la per les terres del voltant que van augmentar la producció agrícola. El Nil es va convertir en la gran via de comunicació i entre les grans ciutats que van sorgir a les ribes, com ara Memfis o Tebes.



La vida a l'Egipte dels faraons.
Els egipcis es dedicaven a cultivar la terra com ja hem comentat en l'apartat anterior irrigant les terres amb les pujades de l'aigua del riu Nil, pero també es dedicaven a la ramaderia, la caça i la pesca.
Amés, van ser un poble amb una artessania (ceràmica i orfebrería) molt avançada amb la qual van comerçiar amb moltes cultures del mediterràni, entre ells els íbers.
Les pujades del riu Nil marcaven el calendari, pero també com totes les cultures antigues, i no tant antigues, la religió es pot trova en tots els ámbits de la vida cotidiana dels egipcis.

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada